El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera ligt ongeveer dertig kilometer ten noorden van Malaga en ten zuiden van het dorp van Antequera.

Dit natuurgebied van ongeveer zeventien vierkante kilometer in het Sierra del Torcal gebergte is over de hele wereld om zijn ongewone kalksteen formaties bekend en wordt als één van de mooiste karstlandschappen in Europa beschouwd. Met een huurwagen is dit mooie natuurgebied in Antequera vrij eenvoudig te bereiken.

Vanuit Villanueva de la Concepción hebben toeristen eenvoudig toegang tot het informatie centrum naast de parkeerplaats. Voor wandelaars is dit ook een goed uitgangspunt om langs een van de drie officiële wandelpaden van de Torcal te wandelen. Langs deze paden kunnen bezoekers van een prachtig uitzicht over de omgeving en op een heldere dag zelfs de kust van Afrika genieten. Hoewel de verschillende routes voor wandelaars geen grote moeilijkheden hebben is het toch raadzaam om goede wandel- of bergschoenen te dragen. Vergeet niet tijdens de warmste maanden van het jaar voldoende water mee te nemen.

TorcalDe mix van wilde bloemen en orchideeën, waarvan een dertigtal verschillende rassen in de Torcal zijn te vinden, is indrukwekkend. In het natuurpark leven ook verschillende soorten reptielen, een aantal van hen endemisch voor dit natuurgebied in Andalusië.

El Torcal de Antequera wordt als een paradijs voor vogelaars in het zuiden van Spanje beschouwd. Het is hier ook mogelijk om berggeiten te zien, maar de meeste andere zoogdieren van het gebied, zoals knaagdieren, dassen en wezels zijn nachtdieren en moeilijker te herkennen. De beste periode voor een bezoek aan El Torcal is de lente of de herfst. Net als in de meeste delen van het binnenland van Malaga kan het hier in de zomermaanden zeer heet zijn.

Net als in veel andere kalksteenformaties in Europa zijn in het El Torcal natuurpark diverse grotten van historisch belang te vinden. Een aantal daarvan dateren uit het Neolithicum, zoals de Cueva del Toro.

AntequeraAntequera is een mooie monumentale stad op slechts 40 minuten met de auto van Malaga. De Peña de los Enamorados, een rots met een Romeo en Julieta legende, is één van de eerste zichtbare monumenten als men vanaf de Costa del Sol komt.

Afhankelijk van het jaargetijde waarin men Andalusië bezoekt hebben de velden en vlaktes rondom Antequera allerlei kleuren. De stad zelf biedt vrijwel rond elke hoek een overvloed aan monumenten en architectonische schatten. Naast de culturele monumenten heeft de stad ook de begraafplaatsen en hunnebedden uit de Bronstijd zoalas de dolmens van Viera, Menga en Romeral, die tot de mooiste archeologische schatten van Zuid-Spanje behoren.

Antequera ligt op een natuurlijke kruising tussen de kust en de belangrijkste steden in het oosten en westen van Andalusië zoals Cadiz, Jerez, Sevilla, Granada en Cordoba. Het is dan ook geen wonder dat verschillende beschavingen zoals Tartessiërs, Feniciërs, Iberiërs, Carthagers, Romeinen en Arabieren hier allemaal hun sporen hebben achtergelaten.

Antequera heeft zoveel te bieden, dat het vrijwel onmogelijk is om alles in slechts één dag te zien. Maar alle belangrijke monumenten en bezienswaardigheden zijn in het historische centrum van de stad te vinden, dus gewoon de huurauto parkeren en te voet gaan.

Dolmen de Menga - AntequeraTijdens het bezichtigen van de monumenten van de stad moet men de San Sebastian Plaza met zijn renaissance-fontein zeker niet missen. De Colegiata de San Sebastián, het Encarnación klooster en het Descalzas klooster zijn andere monumentale bezienswaardigheden, die een bezoek waard zijn.

Van de Poort van Granada (Puerta de Granada) is het slechts een korte wandeling naar de hunebedden van Menga en Viera. Vanuit het paleis van de Marqueses de la Peña de los Enamorados met zijn Moorse-renaissance gevel en de Alcazaba, de Arabische vesting op het hoogste punt van het dorp kan men van het beste uitzicht van Antequera en de omgeving genieten.

Archidona ligt ten oosten van Antequera zo'n 50 kilometer van de luchthaven van Malaga in het noord-oostelijke deel van de provincie. De strategische ligging als een soort natuurlijke uitkijktoren langs de oude wegen, die de steden Granada, Malaga, Cordoba en Sevilla met elkaar verbonden, was voor oude bes